wedstrijdverslag van onze jongens van vorige week gelezen want 4
dagen voor de wedstrijd ontvingen we het bericht dat men het
Zoals gebruikelijk bij uitwedstrijden verzamelden we op de carpoolplaats bij Winsum om vervolgens
gezamenlijk te vertrekken naar Harlingen. Op de carpoolplaats deden zich al de eerste signalen voor
dat het een geslaagde dag zou moeten kunnen worden. De eerste was dat iedereen op tijd aanwezig
was en we tijdige konden vertrekken. De tweede was dat we al wachtende op de spelersbus uit
Baard, dachten dat het een koude frisse ochtend was. Toen Duncan op de carpoolplaats verscheen,
wisten we dat dit niet het geval was. Hij kwam zoals gebruikelijk in de korte broek en dat betekend
dat het niet koud is. Het derde signaal was inde kleedkamer voorafgaand aan de wedstrijd toen
dezelfde vraag als vorige week “hebben we er zin in?” met een eenduidige en enthousiast “JAAAA”
werd benatwoord. Toen tijdens de warming up van de jongen door daar aanwezige oude
schoolgenoten van hem, werd gecomplimenteerd voor zijn “smalle” gezicht, wisten we het zeker.
Deze dag kon niet meer stuk.
Om 9.00 uur was de aftrap. Ondanks dat de tegenstander een ploeg uit de 3e klasse is, was er geen
sprake van onderschatting. We hadden de uitslagen van de tegenstander in de competitie goed
geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat zij een groot scorend vermogen hadden. In hun poule
gaan ze ongeslagen aan de leiding waarbij al hun wedstrijden met dubbele cijfers zijn gewonnen.
Voor ons een teken om met de sterkst mogelijke achterhoede te beginnen. Dit betekende Klaas
Gerrit om de goal, Jelmer rechtsback en Duncan linksback en Pascal als voorstopper net voor de
verdediging.
De aanvoer van voorzetten moest via de rechterkant van Geert komen en via links van Wiebe
Siemen. Voorin speelden om en om Jelke en Yoran als diepste spits.
Al na 2 minuten lag de bal voor ons in het goede doel. Geert zetten de aanval op, kaatste een keer
met Yoran en ronde vervolgens zelf geweldig af. 0-1. Het bleek wel dat onze jongens het betere van
het spel en creerden meerdere scoringskansen. Het was dan ook niet lang wachten op het volgende
doelpunt. Nog geen 3 minuten na zijn eerste treffer, was het wederom Geert, die door de rebound
van een schot van Yoran te verzilveren, de 0-2 wist te maken.
Dat Geert en Yoran een goed koppel zijn aan de rechterflank bleek 3 minuten later nogmaals. Een
voorzet van Yoran vanaf rechts was wederom een prooi voor Geert en hij maakte daarmee de 0-3.
Een zuivere hattrick van Geert, met driemaal een assist van Yoran, binnen 8 minuten. Klasse jongens.
Op het vlak van de spelhervattingen hadden we deze wedstrijd tactisch een kleine wijziging
doorgevoerd. Waar voorheen corners van rechts altijd door Duncan werden genomen en van links
door Jelmer (beide kunnen de ballen geweldig in het goal laten draaien), werd links nu wel eens door
Duncan genomen en rechts door Yoran. De ballen draaien dan van de goal af en daar hebben we dan
Jelmer en Wiebe Siemen als “stevige” jongens om het de verdediging van de tegenstander lastig te
maken. Helaas schoot Wiebe Siemen de bal , bij een corner van rechts genomen door Yoran, maar
net over. En ook de mislukte uittrap van de keeper van Harlingen recht in de voeten van Yoran, ging
maar net naast.
Uit een corner van Duncan vanaf links was het even later toch Yoran die zijn goede spel met een
doelpunt beloonde en de 0-4 op het scorebord bracht.
Het was Oosterlittens die het spel bepaalde en de wedstrijd domineerde. Zo af en toe zagen de
“ouwe seunen” kans om een aanval op te bouwen maar de muur Jelmer, Pascal en Duncan was voor
hen moeilijk te passeren. Als Klaas Gerrit tijdens de eerste helft 5 Halringer schoten tussen de palen
heeft gehad, is het veel denk ik.
Het was dan ook niet lang wachten op het volgende doelpunt van Oosterlittens. En was een
schoonheid was dat. Als GPTV bij de wedstrijd aanwezig was geweest, dan waren de beelden de
gehele wereld over gegaan.
Na een verovering van de bal op de linkerkant door Duncan en Pascal, werd Wiebe Siemen
aangespeeld. Via de rechterkant kon hij richting vijandig doel rennen. Vanaf een afstand van ik denk
ruim 20 meter wist hij de bal met “buitenkantje recht” over de keeper te krullen en zagen we de bal
hard de rechterkruising in gaan. De duik van de keeper was mooi maar het doelpunt nog veel mooier,
0-5.
Voor de rust werd er nog 2 maal door onze jongens gescoord. Bij een hoge door Jelmer naar voren
getrapte bal, zorgde Jelke voor goed storend werk bij de keeper waarmee Wiebe Siemen de kans op
0-6 niet liet liggen. Even later zou ook Jelke zijn goaltje mee pikken toen hij een voorzet van Wiebe
Siemen tegen de netten wist te werken waardoor de russtand van 0-7 een feit was.
In de rust hoefden we de jongens weinig te vertellen. Het spel was goed en er was een riante
voorsprong opgebouwd. Wel werd besloten dat Pascal in de 2e helft het doel zou verdedigen zodat
Klaas Gerrit ook nog wat te doen had. Van de eerste helft was hij nog niet bezweet geraakt.
Het enige minpunt in de rust was dat een aantal jongens de limonade niet lekker vond. Het zal toch
niet zijn aangemaakt met zeewater?
Na rust begonnen de jongens weer met daar waar ze voor de rust mee waren geëindigd, namelijk
scoren. Door goed overspelen van Wiebe Siemen, Yoran, Geert en Jelke, was het laatste genoemde
die al vrij snel de 0-8 op het scorebord kreeg.
Even later werd het 0-9 door een mooi opgezette aanval van Jelke die Yoran aanspeelde. Die wist
vervolgens voor de 4e keer een assist aan Geert te geven die daar wel raad mee wist. Het was immers
niet de eerste keer vandaag dat Yoran hem in stelling bracht.
Daar waar de Harlingers in de competitie met dubbele cijfers alles winnen, moesten ze nu dubbele
cijfers incasseren. Het was echter geen speler van Oosterlittens die dit veroorzaakte maar de
linksback van hun zelf. Een uitrap van de keeper naar de linksback, werd door de linksback meteen
teruggespeeld naar de keeper. Hier had hij waarschijnlijk niet op gerekend. In een poging de bal te
keren rolde deze helaas tussen zijn benen door en belande in het doel. Het stond 0-10.
Deze stand was voor de scheidsrechter waarschijnlijk het teken om de Harlingers een beetje te
helpen. Geen enkele mogelijkheid werd hierbij geschuwd. Als ik het niet met eigen ogen zou hebben
gezien, had ik het niet geloofd. Zo presteerde de scheidrechter het om zelf midden in een kluts te
staan en de bal met de hak naar de vrijstaande spits van Harlingen te spelen. Gelukkig wist Pascal
met een redding het scoren te verhinderen.
Even later werd er voor een handsbal van Wiebe Siemen op ruim 16 meter van de goal, een penalty
gegeven. In alle haast werd door de scheidsrechter vergeten dat de penaltystip dichterbij de goal en
werd de penalty gegeven op de plek van de overtreding. Gelukkig liet Pascal zien een goed 2e keeper
te zijn en had hij de bal direct klemvast.
Ook bij ingooien kon de scheidsrechter verrassend uit de hoek komen. Riep hij in eerste instantie dat
de ingooi voor Oosterlittens was, toen een van Harlingen de ingooi nam was zijn opmerking “ach
speel maar gewoon door”.
Door alle commotie wisten onze jongen niet waar ze aan toe waren en daar leed het spel ook onder.
Het leek net alsof Harlingen beter werd en meer kansen kreeg. Gelukkig stonden we 0-10 voor en
kon de wedstrijd ons niet meer uit de handen glippen. Als coach probeerden we de jongens maar tot
bedaren te brengen en te motiveren om te laten zien wat echt voetbal is. Voordat ze dit hadden
opgepakt moesten er nog wel terechte doelpunten als “afgekeurd” geïncasseerd worden. Bij het
doelpunt van Wiebe Siemen zou hij te veel geduwd hebben. Bij het doelpunt van Jelke werd de bal
achter het doel vandaan gehaald. Toch was de bal door hem wel echt tussen de palen en onder de lat
door in het doel geschopt. In het net bleek echter een gat te zitten waardoor de bal achter het doel
belande.
Gelukkig wisten de jongens het toch weer op te pakken. Nadat Jelke nog een keer naast had
geschoten, was het Geert die met een afstandsschot de 0-11 maakte. Vanuit wederom een bizarre
situatie, een schot van Klaas Gerrit dat maar net naast ging en via de achterste paal van het doel
weer terug het veld in kwam, konden de Harlingers met 4 man aan een uitbraak beginnen. Op de
opmerking aan de scheidsrechter dat de bal over de achterlijn was geweest en het een keepersbal
moest zijn, had hij maar 1 reactie en deze raad u waarschijnlijk al. Inderdaad dit was “ach, speel maar
door”. Helaas was 4 tegen 1 voor Pascal iets te veel en kreeg Harlingen de treffer waar ze al zo lang
op hoopten en werd het 1-11.
Het slotoffensief was voor onze jongens. Via een afstandschot van Jelmer werd het
nog 1-12 en met nog een doelpunt van de koning van de assist Yoran, werd het
uiteindelijk 1-13.
Met 5 doelpunten, waarvan een zuivere hattrick in 8 minuten, en 1 assist werd
Geert unaniem uitgeroepen tot Man of the Match. Volgende week is hij onze
aanvoerder
Na de laatste 3 wedstrijden te hebben verloren, konden de jongens weer eens een
overwinning vieren. En met deze overwinning zijn ze tevens een ronde verder in het
bekertoernooi. De volgende ronde staat gepland op zaterdag 23-11-2013. De loting
hiervan is begin november. Dan zal blijken wie de tegenstander wordt en of we een
uit- of thuiswedstrijd spelen.
Volgende week volgt de competitie weer met een uitwedstrijd tegen Heeg E1.
Hopelijk kunnen de jongens het goede spel van afgelopen zaterdag dan voortzetten.
Of dat lukt? U kunt het live zien door de wedstrijd te bezoeken of na afloop het