Het Nederlands Team <17 heeft van 23 juni t/m 3 juli deelgenomen aan het EK in Tsjechië. Deze talentvolle
jonge handbalsters, onder leiding van Carolien Brandriet en Monique Tijsterman was ingedeeld in een poule
met gerenomeerde toplanden als Noorwegen, Spanje en Polen.
In de eerste poulewedstrijd moest men het opnemen tegen Noorwegen. Het Nederlands team was duidelijk
onder de indruk van de tegenstander en de omstandigheden en had daardoor moeite om goed in het ritme
te komen. Na een 25-10 ruststand in het voordeel van Noorwegen, wist men, na het bedaren van de
zenuwen, een veel betere 2e helft te produceren en de schade met een 39-33 eindstand enigszins te
beperken.
De 2e tegenstander was Spanje, dat haar eerste wedstrijd nipt van Polen had gewonnen. Deze wedstrijd
was cruciaal om zicht te houden op een plek bij de beste 8 landen. Het werd een wedstrijd met een hoog
tempo en veel doelpunten. Na een 20-17 ruststand werd er met 35-31 gewonnen.
In de laatste poulewedstrijd was het nog puntloze Polen de tegenstander. Een overwinnen zou plaatsing
betekenen bij de beste 2 van de poule en dus minimaal een 8ste plaats op het EK. Het werd een moeizame
wedstrijd tegen de stugge Poolse meiden. Na een 13-13 ruststand werd op basis van een sterkere 2e helft
alsnog een 28-24 overwinning veilig gesteld.
In de tussenronde zou een plek in de halve finales veilig gesteld kunnen worden, maar dan zou er van
Frankrijk en Hongarije gewonnen moeten worden. De Franse ploeg bleek geen tegenstander voor de
Nederlandse meiden. Na een 13-13 ruststand walste men in de 2e helft over de tegenstander heen met een
29-21 eindstand als resultaat.
Hongarije was nu de laatste horde die genomen moest worden om de halve finales te bereiken. Deze
tegenstander was echter van een ander kaliber dan de Francaises en er ontspon zich een zeer spannende
wedstrijd. Ook Hongarije streed immers om de begeerde halve finaleplek. Na een 16-15 ruststand verloor
Nederland helaas met 28-29 waarmee het “veroordeeld” was tot het spelen voor de plekken 5 t/m 8.
Zweden was de eerste tegenstander in de Nederlandse strijd om bij de eerste 7 te eindigen en zo een plek
voor het WK van volgend jaar te verdienen. Na een 13-12 ruststand ging de kaars in de 2e helft langzaam
uit en werd er met 26-30 verloren, waardoor er nog 1 wedstrijd op het programma stond. Om de 72 en 8ste
plek zou er gespeeld worden tegen Roemenië met als inzet dus een plek op het WK 2012. Het werd een
alles of niets wedstrijd met in de eerste helft 2 onmachtige ploegen; bij rust was het 9-9. De 2e helft leverde
een record aantal doelpunten en Nederland wer helaas verslagen met 35-29.
Zo eindigde Nederland als 8ste tijdens dit EK. Celine Michielsen werd verkozen in het All Star Team (beste
cirkel) en werd bovendien topscorer van het toernooi.
Met dank aan editie NHV Zuid Holland en IK.