werkblad webkwestie wereldgodsdiensten

advertisement
WERKBLAD WEBKWESTIE WERELDGODSDIENSTEN De computer staat al aan en je bent op de startpagina van het internet van jouw klas. Ga naar de volgende website: www.samsam.net . Onder thema’s selecteer je wereldgodsdiensten. Vraag 1 Hoe heten de gelovigen van deze vijf wereldgodsdiensten eigenlijk? Voorbeeld: christendom – christenen islam ­ ______________________________ jodendom ­ ____________________________ christendom ­ __________________________________ boeddhisme ­ _____________________________ hindoeïsme ­ _____________________ Vraag 2 De meeste godsdiensten zijn verspreid over de hele wereld. Maar er is altijd een plaats waar de meeste mensen met dat geloof wonen. Waar wonen veel…? Verbind de godsdiensten met de juiste landenkadertjes.
Vraag 3 In elke godsdienst spelen goden of geestelijke leiders een rol. Welke godsdiensten geloven in één god? Welke in meerdere goden? Vul in: islam, boeddhisme, christendom, jodendom, hindoeïsme. Schrijf in het de eerste tabel ook telkens de naam van hun god. Godsdienst met één god of leider: Naam van die god: Godsdienst met meerdere goden: Ga nu naar de volgende website: http://www.schooltv.nl/beeldbank/ en geef de zoekterm misdienaar in. Vraag 4 Bekijk het filmpje. Welke godsdienst beoefent Ronald?_____________________________ Verbind de symbolen met de juiste betekenis: bloed van Christus lichaam van Christus
Geef op dezelfde website de zoekterm synagoge in. Vraag 5 Bekijk het filmpje “Hoe bidden Joden?” Waar kunnen Joden bidden? _____________________________ en _____________________________________ Biddende Joden dragen soms twee kleine doosjes. Dit zijn tefillien. In die doosjes zitten stukjes tekst uit de ______________________. Eén doosje komt op het voorhoofd en één aan de linkerarm. Zo is de Thora het dichtst bij je________________________________ en bij je___________________________. Geef op dezelfde website de zoekterm islam in. Vraag 6 Bekijk het filmpje “Hoe bidden moslims” Hoe vaak per dag bidden moslims?______________________ Moslims kunnen thuis bidden op een gebedskleedje, maar ook in de _______________________. Ga nu naar de volgende website: www.schooltv.nl en klik bovenaan de op primair onderwijs. Selecteer in de alfabetische lijst Heilige huisjes. Klik rechts op kidssite.
Vraag 7 Joden, christenen, moslims en hindoes hebben allemaal een heilig boek en een heilig gebouw. Hoe heten de heilige boeken en gebouwen? JODEN CHRISTENEN MOSLIMS HINDOES
Vraag 8 Vul aan: jood, christen, hindoe, moslim, boeddhist Ik drink geen alcohol en eet nooit vlees, zeker geen vlees van koeien. Koeien zijn voor ons heilige dieren. Ik ben een ________________________. Tijdens de ramadan vast ik gedurende een hele maand. Dan drink of eet ik niet zolang de zon schijnt. Ik ben een _________________________. Wij eten thuis altijd koosjer, we hebben zelfs twee verschillende keukens: één voor melkproducten en één voor vleesproducten. Ik ben een _________________________. Ik zal nooit geweld gebruiken en heb respect voor alles wat leeft, zelfs het kleinste insect. Ik mag me niet laten leiden door hebberigheid en begeerte. Ik ben een _________________________. Ik leef volgens de tien geboden. Ik probeer God lief te hebben met mijn hart en mijn verstand en mijn medemensen te behandelen zoals ik zelf wil behandeld worden. Ik ben een ______________________.
Download