Wat is netwerken? Wist je dat…

advertisement
 Netwerken is leuk en nuttig! In dit document hebben we alle feiten en tips overzichtelijk voor je verzameld. Wat is netwerken?
Je legt contacten en je onderhoudt ze. Niet alleen met collega’s of met klanten, maar ook met vrienden en bekenden. Het doel van netwerken is om elkaar te helpen. Netwerken is altijd tweerichtingsverkeer. Wist je dat…
70% van alle vacatures wordt ingevuld via directe of indirecte netwerken. Dat betekent dat maar 30% van alle vacatures gevuld worden via een normale sollicitatieprocedure. 60% van alle vacatures blijft verborgen. Slechts 40% van de vacatures binnen bedrijven wordt naar buiten toe gebracht door erover te adverteren. Een mooie theorie is dat je altijd maximaal zes handdrukken verwijderd bent van elke wereldburger. Er zijn dus maar vijf mensen tussen jou en John de Mol. Of tussen jou en Obama. Een ding is zeker: hoe groter jouw netwerk, hoe minder handdrukken er zitten tussen jou en je toekomstige werkgever. Tips & tricks
1. Weet wat je wilt Als je goed voor ogen hebt wat je wilt en dat eerlijk bespreekt, dan krijg je tijdens gesprekken vanzelf informatie over het onderwerp. Soms krijg je via jouw netwerk contact met andere mensen die je kunnen helpen. 2. Maak je eigen Elevator pitch! Een elevator-­‐pitch is een verkooppraatje-­‐in-­‐de-­‐lift. In de tijd van een ritje in de lift maak je je gesprekspartner in een paar zinnen duidelijk wie je bent, wat je zoekt, wat je hebt gedaan en wat jouw unieke kenmerken zijn. 3. Bedenk: wat kan iemand voor jou doen? Mensen kunnen jou op heel veel verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld: -­‐ ze weten bepaalde vacatures -­‐ ze kijken naar mogelijkheden uit -­‐ ze kennen iemand die zijn baan gaat opzeggen -­‐ ze kennen bepaalde bedrijven of organisaties waar mogelijkheden zouden kunnen zijn -­‐ ze hebben gehoord dat er in jouw omgeving nieuwe bedrijven worden gevestigd of dat er bedrijven gaan uitbreiden. 4. Houd contactgegevens goed bij Zorg ervoor dat je de contactgegevens van je netwerk goed bijhoudt. Denk hierbij aan telefoonnummer of e-­‐mailadres. 5. Speel geen toneel Doe niet net alsof je iemand aardig vindt. Daar prikken mensen doorheen. Praat met mensen die je leuk en interessant vindt, dat werkt het beste. En wees eerlijk. Krijg je een aanbod waar je niets mee kunt, zeg dat dan! 6. Werk samen met anderen Je denkt misschien dat alle werkzoekenden concurrenten van elkaar zijn, maar dat is niet zo! Vraag ook vooral advies en hulp aan mensen die net een nieuwe baan hebben of die zelf op zoek zijn naar een baan. Zij hebben misschien vacatures gezien die bij jou passen, zij gaan misschien zelf ergens weg waar zij een vacature achterlaten of kennen iemand die jou goed zou kunnen helpen. 7. Bedenk: wat kun jij doen voor een ander? Voer je een netwerkgesprek: probeer er achter te komen wat jij voor die andere persoon zou kunnen doen! Als jij iemand ergens mee kunt helpen, dan zullen ze eerder bereid zijn om jou ook weer te helpen. Zo is je relatie wederzijds. 8. Bedank! Hebben mensen met je meegedacht of je proberen te helpen, bedank ze de volgende dag. Zelfs wanneer je niet direct iets hebt gehad aan hun hulp. 9. Wees zuinig op je contacten Als je iemand doorverwijst naar contacten binnen je netwerk, zorg ervoor dat zij ook daadwerkelijk wat voor elkaar kunnen betekenen. Anders word je in de toekomst misschien niet meer serieus genomen. 10. Onderhoud je netwerk Laat iets van je horen met verjaardagen en feestdagen en stuur regelmatig een berichtje. Ook als je niets van haar/hem nodig hebt. Want dat kan in de toekomst veranderen! Smoezen top vijf!
1. Ik schaam me ervoor om op een verkapte manier naar een baan te hengelen. Jij zoekt een baan, daarvoor hoef je je niet te schamen. Lieg nooit over wat je wilt bereiken, wees gewoon duidelijk en eerlijk. 2. Netwerken is moeilijk Waarschijnlijk kun je het al! Bij een verhuizing informeer je toch ook bij je buren naar de beste huisarts of een goede winkel? De meeste mensen vinden het leuk om je te helpen als ze dat kunnen. 3. Netwerken past niet in onze cultuur. 70% van alle vacatures in Nederland wordt vervuld via directe en indirecte netwerken, dus dat klopt niet. Vriendschappen onderhouden is ook een vorm van netwerken! 4. Ik heb niet genoeg contacten om goed te netwerken. Iedereen die je kent, is onderdeel van jouw netwerk. Dus ook je broer, de buurvrouw, studiegenoten, schoolvrienden, de bakker waar jij je brood haalt en de barman van je stamkroeg. 5. Ik weet te weinig van netwerken af om er goed gebruik van te maken. Als je deze game afgerond hebt, weet je er genoeg van om direct te beginnen! 
Download