Databases

Databases
“Web pages are designed for people. For the Semantic Web we need
to look at existing databases and the data in them.”
- Tim Berners Lee 2006
Jan van Egmond Lyceum
bzmr
2 maart 2017
Aankomende Periodes
●
●
Periode 4:
–
Beheer een bibliotheekdatabase
–
Informatica-Actief: B4 Hoofdstuk 10 – Relationele databases
–
DT53 – Databases (10% SE)
●
Schriftelijk (zoals VT51 - PHP)
●
Cheatsheet
Periode 5:
–
Beheer en creëer grotere databases en grotere query’s
–
PO51: Database bouwen (10% SE)
●
Maak in tweetallen een database over een nader te bepalen onderwerp
Lesvorm
●
Nieuwe lesindeling:
–
5 minuten inloop
–
10-20 minuten klassikaal verhaal
–
–
●
Vragen van afgelopen les behandelen
●
Nieuwe stof introduceren of
●
Leuk informaticaverhaal vertellen
15 minuten aan de opdrachten
●
Samen met je buddy vol gas ertegenaan
●
Ik loop door de klas en help waar nodig
10-20 minuten vrije invulling
●
Ga verder met de opdrachten, maak ander huiswerk,
●
doe een top kek spelletje, bekijk je lievelingsfilm opnieuw, etc.
●
Ik meld de absenten en ga lekker mijn eigen werk doen
●
Vragen en uitleg aan m’n bureau
Voor jullie betekent dat
Voordelen
Nadelen
Je hebt je huiswerk af
Keine Freiheit
Je bent goed voorbereid voor het PO
Max. 30 minuten afwezig op Whatsapp
(laat het je moeder op tijd weten zodat ze niet ongerust wordt)
Je hebt tijd over voor andere dingen
Je haalt een goed cijfer op de toets
Je hoeft ‘m niet meer te stressen
Je loopt niet achter
Je bent een databasenerd
Voor mij betekent dat
Voordelen
Nadelen
Iedereen heeft z’n huiswerk af
Moet daadwerkelijk uit zijn stoel komen
Iedereen is goed voorbereid voor het PO
Moet elke les iets voorbereiden
Iedereen haalt een goed cijfer op de toets
Moet ineens lesgeven
Ik hoef ‘m niet meer te stressen
Niemand loopt achter
Iedereen weet eindelijk waar ik ‘t over heb
Tot nu toe



Gegevens weergeven (HTML en CSS)
Gegevens verwerken (PHP)
Maar waar halen we alle gegevens vandaan?


Hint: Gigantische databases
Begin 6V: PO - Maak je eigen datingwebsite

Hier komen de drie elementen samen
Relationele Databases
●
Database = Gegevensbank
–
●
●
●
Een verzameling gegevens die je (hopelijk) makkelijk op kunt vragen
Wie gebruiken databases?
–
Bedrijven (klanten, artikelen, administratie, etc.)
–
Particulieren (administratie, adresboeken, cijferlijsten, etc.)
–
Iedereen en overal zijn databases
Typisch database-karakteristieken:
–
Veel gegevens die qua structuur op elkaar lijken
–
Gegevens zijn vorm te geven als tabellen met kolommen en rijen
Relationele Databases:
–
Een database met vaak meerdere tabellen
–
Een rij is de relatie tussen de gegevens in de kolommen
–
De tabellen hebben vaak iets met elkaar te maken
Relationele Databases
●
●
●
RDB’s zijn universeel
RDB’s worden beheert in een Database
Managementsysteem (RDBMS/DBMS)
–
MySQL (voor websites, meestal i.c.m. PHP)
–
Microsoft Access (Kleinbedrijf en particulieren)
–
Sun Oracle (Grote bedrijven)
Als je Office hebt, dan heb je Access
–
Geïnstalleerd op elke schoolcomputer
–
De PSG biedt elke leerling een gratis Office365-licentie aan
Casus: Bibliotheek
●
Alle opdrachten gaan over een bibliotheek
●
Grote hoeveelheid informatie
●
●
Bevat alle soorten Relaties die met RDB’s te
maken zijn
Bestand vind je op Informatica-Actief §2
–
bibliotheek.accdb
Vind allen uw informaticabuddy
●
En trotseer samen de zondvloed van nieuwe
kennis tot de dood u scheidt.
–
●
Begin met de eerste opdracht van §2
–
●
(of het het einde van het schooljaar, net welke eerst is)
Gebruik de theorie van paragraaf §1 en §2
Straks: Babbelen met de Database: SQL!