Psycho-‐Sociale gevolgen van gehoorschade

advertisement
Psycho-­‐Sociale gevolgen van gehoorschade Enkele fysieke gevolgen van gehoorschade zijn: slechthorendheid, oorsuizen of overgevoeligheid aan geluid.
Ook onze algemene gezondheid kan zwaar lijden onder gehoorschade. Zo kan die ook leiden tot een verhoogde hartslag, slaapstoornissen, duizeligheid en concentratieproblemen. Blootstelling aan te luide muziek kan zelfs een klaplong veroorzaken doordat te luide trillingen ervoor zorgen dat er lucht komt tussen je longen en borstkas. Persoonlijke problemen: depressie en maatschappelijke isolatie
Mensen met ernstige gehoorproblemen mijden vaak sociale situaties omdat ze gesprekken niet kunnen volgen en verliezen zo soms elk sociaal contact. Dat kan tot eenzaamheid leiden en soms zelfs tot depressies. Communicatieproblemen met je omgeving
Het gehoor is extreem belangrijk voor menselijke interactie en communicatie. Tijdens een gesprek moet je niet alleen woorden kunnen onderscheiden maar ook intonatie en tempo. Al deze zaken samen vormen de boodschap. Door klanken of toonhoogtes te onderscheiden kunnen we horen of wat ons verteld wordt eerder waarderend is of verwijtend.
Vrienden, familie en collega’s kunnen een steun zijn voor mensen met gehoorproblemen, maar kunnen hun situatie ook negatief beïnvloeden. Ze kunnen het bijvoorbeeld vervelend vinden om alles steeds te moeten herhalen.
Veiligheidsproblemen Het gehoor speelt ook een cruciale rol om te beseffen wat er rondom je gebeurt. Het geeft je informatie over je omgeving. Zoals een dier zijn oren gebruikt om een roofdier dat buiten zijn gezichtsveld is, op te merken, helpt het gehoor de mens om bijvoorbeeld verkeerssituaties in te schatten. Onze reacties op straat zijn vaak intuïtief aangestuurd omdat we iets speciaals zien of horen. Deze onbewuste reflexen zijn belangrijk voor onze veiligheid.
Verder kunnen we dankzij ons verfijnd gehoor geluiden en klanken onderscheiden. Hierdoor kunnen we onmiddelijk bepalen wat het geluid veroorzaakt heeft en hoe we daarop gepast kunnen reageren. Een verminderde muziekbleving
Het klinkt logisch dat mensen die last hebben van oorsuizingen, slechthorendheid of overgevoeligheid aan geluid muziek niet meer horen zoals de artiest het bedoeld heeft. Ze kunnen harde muziek vaak zelfs niet meer beluisteren omdat het pijn aan de oren doet. Maar ook wie slechts in beperkte mate last heeft van deze of andere symptomen als gehoorverlies zal een verminderde muziekbeleving ervaren. In sommige gevallen besef je soms zelfs niet dat het muziekstuk dat jij hoort eigenlijk niet zo hoort te klinken.
Download